zondag, september 14, 2008

gbdb kavel 85

Ook al weer te koop (lang leve funda), Pieter Holmstraat 6, en dus door ons te bezichtigen. Het is een ontwerp van NAT architecten.











Nog wat architectenproza:

Door het stedenbouwkundig plan is de woning zo geplaatst op zijn kavel, dat hij aan de noordzijde grenst aan de kavel van de buren, hierdoor is het niet mogelijk om aan deze zijde openingen te maken in de gevel.
De andere drie zijden van de woning grenzen aan een privé terrein. Om deze plekken optimaal bij het huis te betrekken hebben we op de begane grond een transparante plint ontworpen, uitgevoerd in glas en hout. In deze transparante plint van 2,3 meter hoog wordt een eenvoudig spel gespeeld tussen de te openen delen en de gesloten delen. Hierdoor krijgt de begane grond een relatie tussen binnen en buiten. De openingen en transparanties zijn bepaald door de achter gelegen ruimten, doorgangen, zichtlijnen en het lichtinval.
Boven de transparante plint "zweeft" een monolieten massa van metselwerk. Deze massa geeft het huis zijn uitstraling en een stoer karakter.
In het metselwerk hebben we een tweetal ingrepen toegepast; Als eerste hebben we de verblijfsruimten voorzien van mooie grote ramen georiënteerd op zowel het leven aan de tuin als het leven in de straat. De detaillering van deze houten kozijnen zitten in het vlak van het metselwerk. Aan de westzijde van het huis hebben we de aandacht gelegd op een groot raam van 2,6 x 4,5 meter. Achter dit raam bevindt zich het trappenhuis, de ruime hal en de overloop. Door deze ingreep wordt het centrum van het huis geaccentueerd, komt er veel licht tot bij de donkerste plekken van de woning, ontstaan er spannende zichtlijnen in de verkeersruimte en bepaald hij de entree van de woning. Om deze ingreep te versterken hebben we de dakopbouw die nodig is om het dakterras te bereiken hiermee verenigd. Nu wordt een saaie opbouw voorkomen en de gevel indeling sterker. De detaillering van het grote raam is maximaal terugliggend om een contrast te vormen met de andere ramen. De gevel wordt hierdoor sculpturaler.

zie: funda
zie: NAT architecten

Geen opmerkingen: